Gekarameliseerde chipotle uien

Deze ietwat zoetige en pittige uien heb ik altijd op voorraad, want van boterham tot hoofdgerecht, alles wordt lekkerder met een schepje van deze uien erop. Bijv. een broodje met chorizo, oude geitenkaas en gekaramelliseerde chipotle ui, een Mexicaanse bowl, of een klein toefje op het blokje kaas bij de borrel. Onderstaand recept levert ongeveer …

groene shatta

Deze groene shatta is eigenlijk helemaal geen shatta, en dat komt omdat ik in de vertaling het recept verkeerd begreep. Maar het resultaat was zo lekker dat ik recept toch wil delen. Wat is shatta: pepers vermalen met zout tot een smeuïg goedje dat een paar dagen in de zon fermenteert, voor het in een …

zoetzure roodlof

Deze zoetzure roodlof komt uit Italië en heet daar ‘radicchio in agrodolce’. Het is zoet zuur en licht bitter van smaak en heeft een stevige bite. Ik vind het heel erg lekker als toevoeging op een broodje, mijn favoriete combinaties zijn volkoren triangel croissant met truffel salami en een rijpe camembert, of parma ham en …

Chimichurri

Een zeer smaakvol smeersel uit de Argentijnse keuken. Tenminste, zo heb ik het jáaaaarenlang geleden leren kennen via de Knorr wereldgerechten. Ook wikipedia vindt het een Argentijnse saus en marinade. Laatst zag ik het op de versafdeling van Albert Heijn, en had ik een bakje meegepakt om mijn lunchbrood wat op te leuken. Dus ik …