Chimichurri

Hoeveelheid 1 Portie Moeilijkheidsgraad:Makkelijk Voorbereidingstijd: 5 Minuten Kooktijd: 5 Minuten Totale tijd: 10 Minuten

Een zeer smaakvol smeersel uit de Argentijnse keuken. Tenminste, zo heb ik het jƔaaaarenlang geleden leren kennen via de Knorr wereldgerechten. Ook wikipedia vindt het een Argentijnse saus en marinade.
Laatst zag ik het op de versafdeling van Albert Heijn, en had ik een bakje meegepakt om mijn lunchbrood wat op te leuken.
Dus ik smeer het -op mijn werk- op mijn broodje oude geitenkaas en verzucht dat het super lekker is, waarop een van ‘mijn’ kindjes -meisje van drie- zegt “maar het is niet goed voor je” wijzend op de Nutri-Score op de verpakking: een dikke vette D
Kleine kinderen: you just gotta love’m! šŸ™‚

Nou weet ik niet waarom de AH chimichurri deze slechte score krijgt, maar vanuit het idee dat als je iets zelf maakt, je weet wat er in zit, Ć©n je daar dus enige controle over hebt, ben ik op zoek gegaan naar het recept op Argentijnse recepten sites. Vrijwel alle recepten schrijvers claimen dat het recept van hun opa (!) het originele recept volgt, en toch zijn ze allemaal een ietsepietsie anders.
Wat ze iig wel allemaal hebben is peterselie, knoflook, chilies, olie en azijn.
Daarom heb ik van ongeveer 5 recepten de gemiddelden van de diverse ingrediƫnten gepakt en daarna het resultaat op smaak getweakt.

Wat er destijds ook in dat wereldgerecht zat was rijst met aardappelvlokken en creme fraĆ®che. DĆ”t vond ik zo’n comfort food dat ik dat nog eens wil namaken, want ik kan het gerecht via google niet vinden. En de drie Argentijnen die ik ken kennen het helaas ook niet šŸ˜€

Ingrediƫnten

0/10 Ingrediƫnten
Porties aanpassen

Instructies

0/4 Instructies
  • Snijd grotere ingrediĆ«nten in kleinere stukken van ongeveer 1 Ć  2 cm; de jalapeƱo, de sjalot, de gedroogde tomaten.
  • Plet de knoflooktenen, bijv. door er een groot mes plat op te leggen en daar een keer op te slaan met je vuist
  • Trek de blaadjes en dunne takjes van de dikke takjes peterselie (die dikke takjes mogen weg, of je kan ze bewaren -in de vriezer- in een bakje/zakje met steeltjes van andere kruiden zoals koriander om mee te trekken als je een keer bouillon maakt)
  • Doe alles in de kom van een keukenmachine of blender en blend het geheel tot een fijne massa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *