Comfortfood uit het Midden-Oosten voor weinig geld: de basis -rijst, linzen en uien- kostte mij €1,20 per persoon.
De combinatie van rijst, linzen, uien en een beetje specerijen is verrassend lekker. In ieder geval lekkerder dan het er uit ziet, want door het samen koken van de rijst en linzen wordt het geheel een beetje grauw.
Je kan het gerecht wat opleuken met een frisse tomaten – komkommer salade, een eetlepel Griekse yoghurt, verse koriander en/of een schepje shatta
Ingrediënten
Instructies
- Snijd de uien in halve ringen en doe ze met een ruime eetlepel olijfolie in een koekenpan of hapjespan. Karamelliseer op niet te hoog 'vuur' in ongeveer een half uur. Voorkom dat het aanbakt door een scheutje water toe te voegen. Schep 1 grote lepel uien uit de pan en zet de rest even opzij (of laat staan, als je het 'vuur' maar uit doet).
- Doe de lepel uien met de rijst en linzen én 400 ml water in een kookpan. Voeg zout, peper en komijn toe en kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaar. Voeg eventueel nog een extra scheut water toe als het mengsel te droog wordt.
- Serveer de mujardara met de rest van de uien erbovenop. Schep de yoghurt erop en bestrooi met de kruiden en lente-ui.
Notities
Zelf vind ik het lekker om wat cherry tomaatjes op te warmen in de pan met uien en die naast de mujardara te eten. En, zoals het een goeie koriander verslaafde betaamd, vind ik het heerlijk om er ook nog een schep zough of shatta bij te doen. Wil je er meer groenten bij, dan zou je nog een balela of shirazi salade erbij kunnen maken. Ook plakken gegrilde courgette combineren hier goed bij.